16 Ekim 2007 Salı

P2P (Uçtan Uca Uygulama) Kullanıcıları Dikkat : İzleniyor Olabilirsiniz!!

ABD'de Jammie Thomas, 26 telif haklı şarkıyı kopyalamak ve 1702 dijital ses dosyasını dağıtmaktan suçlu bulundu ve 220.000 $ ödemeye mahkum edildi. Amerikan flim ve müzik endüstrisi derneklerinin internette tuzaklarla kullanıcıları takip ettikleri ortaya çıktı.

Acaba günün birinde sizin başınıza da Jammie Thomas'ın başına gelenler gelebilir mi? Müzik endüstrisinin son dönemde kurduğu tuzaklara bakılırsa bu mümkün.

Thomas, ABD'de bir federal mahkemenin kendisini "bilerek telif haklarını ihlal etme" suçlamasıyla karşılaşınca birden bire dijital korsanlığın poster kızı oluverdi. Thomas KaZaZ networkü üzerinden 26 telif haklı şarkıyı kopyalamak ve 1702 sayısal ses dosyasını da dağıtmaktan suçlu bulundu ve 220.000 4 ödemeye mahkum edildi.

Düşünün !!! Bu size de olabilir mi? Türkiye'deki Mü-Yap'ın eşdeğeri olan Amerikan Kayıt Endüstrisi Derneği (Recording Industry Association of America - RIAA) artık tuzak kullanmaya başladıklarını bildirdiler : Dernekten insanlar artık P2P uygulamalara (uçtan uca yani her 2 tarafta da kullanıcı var) katılıyorlar ve kopyalanması yasak dosyaların bulundukları yerleri ve bunları kimlerin dağıttıklarını arıyorlar.

RIAA'nın, tuzakları ve telif haklı materyalleri arayan kişileri tespit eden dosyaları yerleştiren Media Defender firması ile ilişkide olduğu geçen hafyalarda 2 şirket arasındaki mailler dışarı sızınca ortaya çıktı.

University of California'da okuyan Anirban Banerjee ve Bilgisayar Bilimleri Profesörleri Michalis Faloutsos ve Laxmi Bhuyan yaptıkları araştırmalarda, internette dosya paylaşım servislerini arayan herkesin bu tuzaklarla en az 1 kez karşılaşmış olduklarını tespit ettiler.

Ocak 2006 ile Mart 2006 arasında 3 kıtadan toplam 100 Gigabyte'dan fazla TCP başlık bilgisinin bu tuzaklar içinde tutulduğu anlaşıldı.

Ama analizler çok az firmanın --tam olarak % 0,5'in-- bu verileri taradığını gösteriyor.

"P2P : Big Brother* Sizi Gözlüyor mu?" başlıklı araştırmaya göre, "blocklist"ler riski azaltmada bir hayli verimli.

PeerGuardian, Bluetack ve Trusty Files gibi koruyucu dosyalar, erişim yapılmasını istemediğiniz IP adreslerini bloklamanıza müsade ediyorlar. Ayrıca tuzak taşıyan IP adreslerini listelemek de mümkün. Bu listeler zaten programların üreticileri tarafından da sağlanıyor.

Örneğin ; PeerProtect RIIA ve Motion Picture Industry Association (Amerikan Flim Endüstrisi) tarafından kullanılan tüm adreslerin listesini sağladığını iddia ediyor.

En üstteki 5 IP'yi bloklamak izlenme riskinizi % 1'e düşürecektir.

Susan Kuchinskas

Hiç yorum yok: