22 Temmuz 2010 Perşembe

Taşeron TRT

Dünya kupası yayınıyla birlikte TRT-HD kanalını duymayanımız kalmamıştır sanırım. uzunca süredir 4 kanalla yoluna  devam eden TRT, bünyesine yeni birçok kanal daha ilave etti  ve en son olarakta yüksek çözünürlü yayın yapan TRT-HD kanalı yayın hayatına kazandırdı.

Her nekadar Dünya kupasını canlı yayında şifreli versede (Fiba kuralları gereği) HD yayın yapan ve herkese ulaşacağından dolayı oldukça sevinmiştim. Dünya kupası maçlarından sonra tam olarak olmasada bir kaç program ve diziyle birlikte şifresiz olarak yayına başladı. İleride bu program ve dizilerin artacağını düşünüyorum.

Düne kadar herşey gayet iyi gidiyordu, TRT'nin bu yeni atılımı sayesinde ulusal birçok kanalı bu yeni formata daha erken geçeceğini ve bizlerin yararına olacağını düşünüyordum. Ama TRT'nin dünkü yayın politakasından sonra bu düşüncem değişti.



HD yayının normal yayına göre daha masraflı ve giderlerinin yüksek olduğu malum. dolayısıyla bu yayınların masrafının çıkarılması için bazı ek tedbirler almak gerekiyor. işte yok bir Platforma yayın haklarını vermek veya sponsorlar sağlayıp bu masrafları daha aşağılara çekmek gibi. Tabi bunlar şuan için geçerli ileride bu yayınlarım masrafları standart hale, hatta dahada aşağılara geleceği için belkide diğer seçeneklere gerek kalmadan doğrudan verilmeye başlanacak. Zaten 2015 yılına kadar tüm kanallar Dijital yayına geçmiş olacaklar bu standart sonrası da HD yayınları normal olarak herkes izleyebilecek.

Kanal D, Star  ve  Cnbc-e ile E-2 kanallarının ortak kanalı olan HD-EN kanalının şifreli bir platformda HD yayın yapmasını normal karşılarım (kullandığımız elektrikten pay almadığını düşünürsek), nede olsa şuan standart yayınlar yaygın ve bunun sonlanması için de önümüzde 5 yıl daha var. Ama milletin elektrik parasından pay alan TRT'nin bir şifreli palatforma taşeronluk yapmasını normal karşılayamam. D-Smart'ın HD yayın yapan Star ve Kanal D kanalları varken Fenerbahçe-Galatasaray maçiını şifreli vermek sana mı düştü? Hangi akla hizmetle bu densizliği yapabildiğini anlamak mümkün değil. Hadi Dünya kupasında Fiba kurallarının yayın hakları gereği HD yayını şifreli olarak verdin. Ama Fenerbahçe-Galatasaray maçını şifreli vermek de neyin nesi. Taşeron yayıncılığa başlandıda bizim mi haberimiz yok. Hem bizlerin parasını al, hemde o parayla maç yayın hakkını al ve sonra maçı şifrele.Sanki o platformun HD yayın yapan kanlları yokmuş gibi.


Yazıklar olsun. TRT'ye geçen bir kuruşum haram, zehir, zıkkım olsun.Bu, başkalarına peşkeş çekilme zihniyetinin halen devam etmesi çok yazık.

Hiç yorum yok: