11 Eylül 2007 Salı

Opera Browser kullanım İpuçları

Birkaç forumda Opera kullanım ipuçları bilgilerini aktardım, İşinize yarar bilgiler olduğunu düşündüğüm için aynı şekilde burayada aktarıyorum.


Opera Penceresini Saklama
Opera penceresi etkinken Ctrl+H tuş kombinasyonu ile Opera penceresini sistem bildirim alanına yani saatin yanına göndererek saklayabilirsiniz.

Sayfaları Otomatik Yenileme
Otomatik olarak yenilenmesini istediğiniz bir sayfada boş bir alana sağ tıklayarak açılan menüde otomatik yenileme seçeneğini yenilenmesini istediğiniz süreye ayarlayarak sayfanın bu süre dahilinde otomatik olarak yenilenmesini sağlayabilirsiniz.

Not Alma
1. Yöntem
Not almak için soldaki paneller kısmını açın ve “Notlar” sekmesine tıklayın. Daha sonra üstteki “Yeni not” simgesine tıklayın. Artık notunuzu alabilirsiniz.
2. Yöntem

Eğer bütün bunlarla uğraşmak istemiyorsanız web sayfasındaki not alacağınız yazıyı seçin ve sağl tıklayarak “Notlara ekle” düğmesine tıklayın. Yukarıda anlatılanlar gibi “Notlar” bölümünü açtığınızda notunuzun eklenmiş olduğunu göreceksiniz. Eğer not başlığına çift tıklarsanız notu aldığınız web sayfası açılır.

Notlarda Arama Yapmak
Notlar” bölümünü açtığınızda(bkn. 1. yöntem) üst tarafta “Hızlı bul” adında arama bölümü vardır. Buraya bir kelime yazarak hangi notların bu kelimeye içerdiğine bakabilirsiniz. Sonuçlar notların bulunduğu yerde listelenir.

Notları Gruplandırmak
Değişik amaçlar için değişikler yerlerden notlar alıyorsanız notlarınızın birbirine karışmamasını istiyorsunuzdur. Opera bunun da üstesinden gelmek için “Notlar” kısmına klasör ekleme düğmesi yerleştirmiştir. Böylece notlarınızı bu klasörlere yerleştirerek çalışmanızı kolaylaştırır. Klasör eklemek için “Notlar” bölümün üstündeki “Yeni not” yazan yerin solundaki oku tıklayın ve “Yeni Klasörü” seçin.

Sürükle-Bırak
Notlarınızı bu klasörler ve çöpe sürükleyip bırakarak kolayca yerleştirebilirsiniz. Bunun için taşımak istediğiniz nota tıklayın ve fareyi basılı tutun. Sonra imleci, notu yerleştirmek istediğiniz klasöre sürükleyin ve imleç klasörün tam üstündeyken bırakın. Hepsi bu kadar.

Not Düzenleme
Notlar” penceresini açın ve düzenlemek için listedeki bir notunu seçin. Notu seçtikten sonra alt bölüme gelin ve notunuzu düzenleyin.

Opera Notlar hakkındaki bir öğretim videosu

Önbellekteki Dosyaların Listelenmesi
Opera menüsünden Araçlar > Gelişmiş > Geçici dosyalar a girerek veya adres çubuğuna opera:cache yazıp önbellekteki dosyalara ulaşabilirsiniz.

Tanımlama Dosyaları (Cookie/Çerez) Yönetimi
Opera, tanımlama dosyalarının yönetimi için basit ve kullanışlı bir arayüz sunmaktadır.
Araçlar\Gelişmiş\Tanımlama Dosyaları seçeneğini izleyerek ulaşabileceğiniz küçük diyalogda daha önce gezdiğiniz sitelerin veya bu sitelerdeki reklam sponsorlarının gönderdiği tanımlama dosyalarının ayrıntılarını görebilir, düzenleyebilir ve silebilirsiniz.

Yer İmleri
Yer imleri, ziyaret ettiğiniz ve daha sonra tekrar ziyaret etmeyi tasarladığınız bir adrese tek tıklamayla gidebilmenizi sağlayan önemli araçlardır.
Bir Siteyi Yer imlerine ekleme için:
Daha sonra tekrar ziyaret etmeyi planladığınız site açıkken

1.Menüden Yer İmleri - Yer imlerine ekle seçimi
2. Sayfa üzerinde boş bir yere sağ tıklayıp Yer imlerine ekle... seçeneğini seçme
3. Sayfaya bakarken Ctrl+D tuş kombinasyonunu kullanma yöntemlerinden birisiyle yer imlerine ekleyebilirsiniz.

Yer İmlerini Yedekleme
Bu işlemi iki farklı şekilde yapabilirsiniz.

1. Dosya İçe veya dışa aktar - Opera yer imlerini dışa aktar seçimiyle.

2. Yer İmleri Nerede Kayıtlı - adresinde belirtilen dosyayı farklı bir yere kopyalamak suretiyle.

Yedeklenen Yer İmlerini Daha Sonra Tekrar Yükleme
Bu işlemi yedekleme yönteminize göre iki farklı şekilde yapabilirsiniz.

1.Daha önce dışa aktardığınız yer imi veritabanı dosyasını Dosya - İçe veya dışa aktar - Opera yer imlerini içe aktar seçimiyle.
2.Farklı bir yere kopyaladığınız dosyayı Yer İmleri Nerede Kayıtlı? adresinde belirtilen klasöre kopyalayarak.

Farklı Bir Tarayıcının Yer İmlerini Opera'ya Aktarma
Dosya İçe veya dışa aktar Uygun Seçim (Kullandığınız diğer tarayıcıya göre uygun seçeneği seçiniz).


Oturum Yönetimi
Opera’da gezintilerinizi oturumlar olarak kaydedip daha sonra kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Dosya\Düzen\Oturumlar yolunu izlerseniz “oturumları kaydet” ve “oturumları yönet” seçeneklerini göreceksiniz.

Araştırma yaparken çok sayıda sayfanın açık olduğu bir anda alelacele kapatmanız, bir yere gitmeniz gerekirse bu özellik sayesinde, geri geldiğinizde kaldığınız yerden tüm pencerelerle birlikte gezintinize devam edebilirsiniz.




Ayrıca Tercihler diyaloğunda “Başlangıç” açılır menüsünü “Son kaldığım yerden devam et” şeklinde seçerseniz, Opera’yı çalıştırdığınızda bir önceki gezintinizde Opera’yı kapatırken açık olan sayfalarla birlikte açıldığını görebilirsiniz.



Ekrandaki görüntü boyutunu Büyültmek için Ctrl + +, Küçültmek için Ctrl + -

Aktarımlar Görünmesin
Aktarımlar sekmesinin her dosya indirmede ön plana gelmesi çoğu kullanıcıyı rahatsız eder. Bunu engellemek için resimde görülen seçeneği seçmeniz yeterli. Hatta aktarımları hiç görmek istemeyen kullanıcılar onun altındaki "İndirme başladığında aktarımları asla gösterme" seçeneğini işaretleyebilir.




Bir Seviye Yukarı Gidin
Gezilen adresten bir dizin yukarı hızlıca gitmek için Ctrl + Backspace tuşlarını kullanabilirsiniz. Örneğin http://fantom34.com/forum adresindeyken bu kısayolu kullanarak http://fantom34.com'a gidebilirsiniz.

Sekme Kilitleme
Bazen çok fazla sekme açınca kapanmasını istemediklerinizi yanlışlıkla kapatabilirsiniz. Bunu önlemek için Opera sekme kilitleme özelliği sunuyor. Bir sekmeyi kilitlemek için sağ tıklayıp "Sekmeyi kilitle"ye tıklayın. Ayrıca bir sekmeye farenizin orta tuşuyla tıklayarak kolayca kapatabilirsiniz, tabi kilitli değilse. Orta tuşu, tıkladığınız bağlantıları arkaplanda yeni bir sekmede açmak için de kullanabilirsiniz.

Pencereler Öne Gelmesin

Bazı siteler sürekli kendini ön planda tutarak diğer sekmelerde dolaşmanızı zorlaştırabilir. Bunu engellemek için Araçlar > Tercihler > Gelişmiş > İçerik > JavaScript Seçenekleri penceresinden "Pencerelerin açılmasına izin ver" ayarını iptal etmelisiniz.

Sekmeleri Klonlayın
O an açık olan sekmeden bir tane daha açmak için sekmeye sağ tıklayıp "Çoğalt"ı seçin. Bu işlem sadece o anki sayfayı değil "Geri" düğmesiyle ulaşılabilen önceki gezilen siteler listesini de birlikte kopyalayacaktır. Kapattığınız bir sekmeyi Opera'nın "Kapatılmış Sayfalar" düğmesiyle açabildiğinizi biliyorsunuzdur. Son kapatılan sekmeyi açmak için kısayol tuşu ise Ctrl + Z.






bu bilgilerden istifade ettiğim Saner Apaydın(sdn)'a ve Opera Türkiye sitesine teşekkürlerimi sunuyorum.

Hiç yorum yok: