7 Eylül 2007 Cuma

Mobil iletişimde yeni dönem 3G

Üçüncü Nesil Mobil Haberleşme Sisteminin (3G) kurulmasıyla GSM aboneleri görüntülü konuşmadan interaktif bankacılık işlemlerine uzanan bir dizi yeni uygulamayı cep telefonlarından yapabilecek...

3G SİSTEMİNE NASIL GELİNDİ
Ülkemizde mobil telekomünikasyon sektörünün ilk uygulamasını oluşturan 1G sistemleri üzerinden sadece ses hizmetlerini sunabilmek mümkünken, 2G Sayısal sistemler daha kaliteli ses hizmetlerinin yanı sıra SMS gibi basit veri hizmetleri de sunulabilir hale geldi.

2.5 G olarak adlandırılan geçiş döneminde ise, mobil şebekeler üzerinden internete erişim imkanı sağlandı ve veriye dayalı hizmet türlerinde artış kaydedildi. Her kuşakta ses hizmeti sunulabilirken, bir sonraki kuşak daha kaliteli ses hizmetinin yanında daha hızlı ve zengin içerikli veri iletişimine imkan sağlıyor.

CEPTEN GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMA DÖNEMİ BAŞLAYACAK
3G sistemlerinde ise hızlar artık Megabitlerle ifade edilmekte ve 2Mbps hızına, bir sonraki teknolojiyi oluşturan HSDPA’de (High Speed Downlink Packet Access -3.5G) 14 Mbps veri iletim hızlarına teorik olarak ulaşılabiliyor.

Hızdaki bu artış özellikle bilgiye erişim açısından alışılan erişim kavramına yeni bir boyut getirecek. Mobil ortamda görüntülü telefon hizmetleri, e-posta alıp gönderme, bankacılık hizmetleri, yüksek hızlarda internet erişimi, etkileşimli oyunlar, canlı radyo TV yayınlarına erişim gibi pek çok hizmetler, 3G mobil terminal cihazları tarafından rahatlıkla sağlanabilecek.

Abonelerin bu hizmetleri alabilmesi için 3G sistemine uyumlu cep telefonları kullanmaları gerekecek. Ancak Türkiye’de henüz uygulama başlamamasına karşın bugüne kadar 1 milyonun üzerinde 3G sistemine uyumlu cep telefonunun satıldığı belirtildi.

CEP’TE HIZLI VE ZENGİN İÇERİK
3G şebekeleri üzerinden ses hizmeti sunulacak olsa da esas ağırlık hızlı ve zengin içerikli veri uygulamaları olacak. 3G şebekelerinin faaliyete geçmesiyle;cep telefonundan internete hızlı erişimin yaygınlaşacağı, e-devlet uygulamalarına önemli bir ivme kazandıracağı, sağlık hizmetleri, uzaktan eğitim, mobil-kütüphane, internet üzerinden bilimsel laboratuvarlara erişim, internet üzerinden dil eğitimi gibi uygulamalar ile eğitime katkı sağlanması öngörülüyor.

Sistemin yaşlı ve engellilerin uzaktan gözetim ve kontrolünde kolaylıklar sağlayacağı, mobil uygulamalar ile vatandaşların yaşamını daha da kolaylaştırması bekleniyor.

İHALE YARIN YAPILACAK
Üçüncü Nesil Mobil Haberleşme Sisteminin (3G) kurulmasını öngören ve asgari değeri 1 milyar doları aşan Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemi (3G) lisans ihalesi bugün yapılacak.

Telekomünikasyon Kurumunda gerçekleştirilecek ihalede 4 firmaya 3G lisansı verilecek. İhaleye katılım için şu ana kadar Avea, Vodafone, Turkcell ile Fransız GSM operatörü Orange şartname satın aldı. Telekomünikasyon Kurumu yetkilileri, 25 Mayıs’ta yapılması öngörülen ancak ertelenen ihalede rekabet şartlarının oluştuğunu belirttiler.

İhalede dört ayrı lisans verilecek ve her biri için ayrı ihale gerçekleştirilecek. Lisans bedelleri bant genişliğine göre belirlendi. İhalede, kapalı teklif usulü uygulanacak.

Her ihalede en yüksek üç kapalı teklif sahibi, en yüksek kapalı teklif alt sınır olmak üzere açık artırma yoluyla sözlü teklif vermeye davet edilecek. İhale sonucunda en yüksek fiyatı veren şirket, ihale komisyonunca ihaleyi kazanmış şirket olarak kabul edilecek, böylece her bir ihalede birinci seçilen katılımcılara lisans verilecek.

İhalede elde edilen sonuçlar Telekomünikasyon Kurumu’nca değerlendirilecek ve ardından katılımcı firmalarla imzalanan imtiyaz sözleşmeleri Danıştay’ın görüşünü sunulacak. Daha sonra firmalarla sözleşmeler imzalanacak. İhalenin ardından sürecin 2008 yılı başında tamamlanabileceği öğrenildi.

A.A

Hiç yorum yok: