4 Temmuz 2007 Çarşamba

Firefox'da Yüksek Verim Alma Yolları ve Extra Bilgiler

firefox kullanıcıları için firefox'tan yüksek verim almak için izlenebilinecek yollar:


1. Ekran görüntüsünden biraz daha istifade edebilmek için küçük simgeler kullanabilirsiniz. Bunun için görünüm-araç çubukları-özelleştir-küçük simgeler kullan yolunu izleyebilirsiniz.

2. akıllı anahtar kelimeler sayesinde arama yaparken zamandan kazanabilirsiniz. arama sözcüklerinizi kaydederek bir daha yazma ve hatırlama zahmetine katlanmıyorsunuz.

3. klavye kısayollarını kullanabilirsiniz.
Spacebar (sayfa aşağı)
Shift-Spacebar (sayfa yukarı)
Ctrl+F (ara)
Alt-N (sonrakini bul)
Ctrl+D (yerimlerine ekle)
Ctrl+T (yeni sekme)
Ctrl+K (arama kutusuna git)
Ctrl+L (adres çubuğuna git)
Ctrl+= (yazı boyutunu arttır)
Ctrl+- (yazı boyutunu azalt)
Ctrl-W (sekmeyi kapat)
F5 (yenile)
f11 (tam ekran)
Alt-Home (anasayfaya git)

4. yazdığınız bir adresin com-net-org gibi uzantılarını yazmadan kısayollarla istediğiniz siteye gidebilirsiniz. www kullanmadan com uzantılı adresler için Control-Enter, net uzantılı adresler için Shift-Enter ve org uzantılı adresler için Control-Shift-Enter kısayollarını kullanabilirsiniz.

5. sekmeler arasında geçiş için Ctrl+Tab (sonraki sekmeye), Ctrl+Shft+Tab (önceki sekme) ve Ctrl+1-9 (numara ile sekme seçimi) kısayollarını kullanabilirsiniz.

6. fare kısyollarıyla da; orta düğme ile yeni sekme açabilir, shift+ortatekerlek aşağı ile önceki sayfa, shift+orta tekerlek yukarı ile sonraki sayfaya gidebilir, ctrl+orta tekerlek yukarı ve aşağı ile yazı boyutunu değiştirebilir, menü üzerindeki sekmelerin üzerinde orta düğmeyi kullanarak sekmeleri kapatabilirsiniz.

7. adres çubuğuna bir adres yazarken otomatik olarak eşleşen harflerden daha önce ziyaret ettiğiniz site adresleri görünür. bu adresler üzerine gelip tıklamadan delete tuşu ile istediğiniz adresi silebilirsiniz.

8. oluşturacağınız "user.js" dosyaları ile firefox'u biraz daha kişisel hale getirebilirsiniz. şuradan bir örnek inceleyebilir ve kendiniz için düzenleyebilir, şuradan da bu dosyaların nerede olduğunu öğrenebilirsiniz.

9. yerimlerinize anahtar sözcükler vererek onları daha kolay kullanabilirsiniz. bir yerimi üzerinde özellikler sekmesine tıklayıp anahtar kelimeler yazdıktan sonra adres çubuğuna bu kelimeleri yazarak siteye direk olarak girebilirsiniz.

10. sayfa yenileme ayarlarınızda değişiklikler yaparak hızınızı arttırabilirsiniz. öncelikle adres çubuğuna about:config yazın. daha sonra "süzgeç" çubuğuna network.http yazarak filtreleyin. network.http.pipelining ve network.http.proxy.pipelining satırlarına çift tıklayarak onları "true" şekline getirin. network.http.pipelining.maxrequests satırına 30 gibi bir değer verin. son olarak burada sağ tıklayın ve Yeni-Integer yolunu izleyin. nglayout.initialpaint.delay olarak isimlendirin ve değeri 0 yapın.

11. firefox'un ram kullanımını azaltmak için yine adres çubuğuna about:config yazın ve süzgeçe browser.cache yazın. browser.cache.disk.capacity bölümünden değer değişikliği yapabilirsiniz. 512mb ila 1gb ram'e sahipseniz 15000 değerini kullanabilirsiniz.

12. firefox'u simge konumuna getirdiğinizde de firefox'un bellek kullanımını azaltmak için about:config ekranı üzerinde herhangi bir yere sağ tıklayıp yeni-Boolean yolunu izleyin. config.trim_on_minimize olarak isimlendirin ve true şekline getirin.


........:::::: Firefox'ınızı Yedekleyin ::::::.....

Sisteminizi formatlamaya kara verdiniz .Bu durumda Firefox'a ait tüm eklentilerin,temaların,sık kullanılanların ve daha birçok kişiselleştirilmiş ayarın kaybolmasını istemiyorsanız şu klasörü mutlaka yedekleyin.

Windows 2000/XP :
C:\Documents and Settings\<Windows oturum açma adı>\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles

Windows 9x/Me :
C:\Windows\Application Data\Mozilla\Profiles\

Profiles altında birden fazla profil klasörü olabilir.İsterseniz komple profiles klasörünü, isterseniz sadece kendi belirlediğiniz profil adını taşıyan klasörü yedekleyeilirsiniz.
Bu klasör içinde Cache altında oldukça fazla sayıda ve gereksiz dosya olabilir,bu klasörü silebilirsiniz çünkü dolaştığınız sitelerin kaydı tutulur burada.
Eğer sadece sık kullanılanları (yer imleri) yedeklemek istiyorsanız;
Yerimleri==>Yerimi Yönet==>Dosya==>Dışa Aktar
Burada kayıt türü olarak HTML seçebilirsiniz.
Tekrar yerimlerini geri yüklemek için;
Yine Yerimi Yöneticisi açıp İçe Aktar seçerek, karşınıza gelen menüde Dosyadan yoluyla yedeklediğiniz dosyaynın yerini gösterebilirsiniz.
Ayrıca yine bu menüden Internet Explorer'ın yerimlerini Firefox'a transfer edebiliyorsunuz.



......::::::Kimlik Yöneticisi ::::::::.....

Windows altında Başlat/Çalıştır açın. firefox -p satırını aynen yazın ve karşınıza Kimlik Yöneticisi gelecektir.
Bu işlemi Firefox kapalıyken yapmalısınız.
Firefox normalde "default" adı altında bir kimlikle gelir ve yaptığınız tüm ayarlar,bookmarks,eklentiler bu kimlik altında saklanır.
Kimlik yöneticisi ile birden fazla kimlik oluşturabilir,varolan kimlikleri silebilir veya oturuma istediğiniz bir kimlikle başlayabilirsiniz.
Oluşturulan bu kimliklerde yüklediğiniz herşey bir diğer kimliği etkilemeden kendi klasörü altında saklanmaktadır.
Firefox sorun çıkardığında ve açılmayı reddettiğinde Kimlik Yöneticisini çalıştırarak istediğiniz kimliği seçebilirsiniz.

Bu, özellikle birden fazla eklentiyle uğraşanlar için oldukça kullanışlı bir yöntemdir.Düzgün çalışan bir kimliğin üstüne kurmak yerine yeni bir kimlik oluşturursunuz ve denemelerinizi bunun üstünde yaparsınız.
Kimliklerin bulundukları klasör Profiles dizini altındadır;

Windows 2000/XP :
C:\Documents and Settings\<Windows oturum açma adı>\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles

Bu vereceğimde extra bir bilgi

Firefox'daki bir belgeyi sağ tıkladığımda tarayıcımın menüsünde Google Belgeler ve E-Tablolar menüsü görüntüleniyor. Ne yapabilirim?
Bu önlemek için aşağıdaki adımları uygulamanız yeterlidir:

1. Firefox tarayıcısının sol üst köşesinde, "Araçlar" menüsünü tıklayın.
2. Menünün altındaki "Seçenekler"i seçin.
3. Görünen pencerenin üstünde, "İçerik"i tıklayın.
4. "Java'yı Etkinleştir" ve "JavaScript'i Etkinleştir"in sağ tarafındaki "Gelişmiş" düğmesini tıklayın. Yeni bir pencere görünür.
5. Yeni pencerede, "İçerik menülerini devre dışı bırak veya değiştir"in yanındaki kutuyu işaretleyin.

Bu işlemin ardından belgenizi sağ tıkladığınızda yalnızca Google Belgeler ve E-Tablolar menüsü gösterilir.


Firefox’ta Kapatılan Tabları Açmak!

Mozilla Firefox’ta kapatılan tabları açmak, çok zor değil. Hatta, Firefox’ı başlattıktan sonra, 10 tab kapatımı yapsanız bile, bu tabların tamamına yeniden ulaşabilirsiniz.

Mozilla Firefox’ta bir tabı kapattınız diyelim. Ve o tabı yeniden açmak istiyorsunuz. Yapmanız gereken tek şey, o pencerede yer alan herhangi bir tabın üzerine sağ tıklayıp, açılan menüden “Sekmeleri kapatma işlemini geri al” seçeneğini seçmek.



Bu seçeneği seçer seçmez, son kapatılan tab açılır. Aynı şekilde, bu seçeneğe yeniden tıklayarak, daha önce kapatmış olduğunuz tablara sırasıyla erişebilirsiniz.


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


İstediğimiz sayıda Firefox Başlangıç Sayfası


Sürekli kullandığımız ve açılıştada ilk olarak o sayfaların gelmesini istediğimiz birden fazla adres olabilir bu özellik sayesinde başlangış sayfamızı birden fazla yapabiliyoruz.
Yapmamız gereken adres aralarına | bu işereti koymak ctrl + alt + < tuşlarını kullanarak | bu işarerti koyabiliriz.







:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::



Firefox’un Performansını Arttırmak İçin, Download Geçmişinizi Silin!


Mozilla Firefox’da İndirme Yönetici’nizle her dosya yükleyişinizde, Firefox bu dosyaya ait bir kaç bilgiyi hafızasında tutar ve her Firefox’u başlattığınızda, bu bilgiler hafızaya alınır. Dolayısıyla, az da olsa Firefox’u yavaşlatabilir..

Download geçmişinizi silmek için Araçlar -> İndirme Yöneticisi ‘ne tıklayın.





Ayrıca, yapmış olduğunuz downloadların İndirme Yöneticisi’nde kayıtlarını tutmak istemiyorsanız, Araçlar -> Seçenekler -> Gizlilik menüsünde bulunan “İndirdiklerimi Anımsa” seçeneğindeki işareti kaldırın.



:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Mozilla Firefox klavye ve fare ipuçları!


Mozilla Firefox’un klasik kısayol tuşları dışında, İnternet’i daha rahat gezmek için bazı ipuçları var. Şimdi bunlardan bir kaçını açıklayalım:

- Yeni bir tab açmak için tab çubuğunda, tabların yanındaki boş kısma iki kere fare ile tıklamak yeterli!

- Herhangi bir linki veya bookmark (yer imi) linkini yeni bir tabda açmak için, linkin üzerine gelin ve farenizin orta tuşuna bir kere basın.

- Herhangi bir tabı kapatmak için, tabın üzerine gelin ve farenizin orta tuşuna bir kere basın.

- Herhangi bir web sayfası üzerindeki yazı tipi boyutunu değiştirmek için, ctrl ile birlikte boyutu arttırmak için + tuşuna, boyutu azaltmak için - tuşuna basın. Ayrıca, ctrl + fare tekerleğini de kullanabilirsiniz.

- Bulunduğunuz sayfayı yer imlerinize eklemek için, Ctrl + D tuşuna basın.

- Firefox ipucu Mozilla Firefox’unuzun açılış sayfasını yeni bir pencerede açmak için, ana sayfa ikonunun üzerine gelin ve farenizin orta tuşuna tıklayın.

- Sayfa üzerinde Flash dışında herhangi bir animasyonlu resim varsa (gif gibi), bu resimlerin animasyonunu esc tuşuna basarak durdurabilirsiniz.

- Örneğin Fantom34.blogspot.com’a girmek istiyorsanız, Firefox adres çubuğunda Fantom34.blogspot yazın ve ctrl + enter’a tıklayın. Böylece, adres çubuğundaki fantom34 yazısı, http://fantom34.blogspot.com/ yazısına dönüşecek.



:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::



Firefox’un web siteler tarafından boyutlandırılmasına izin vermeyin!


Bazı web siteler. Reklam bannerları, pop-up vs, hatta bazı normal içerikli sayfalarda bile, Firefox’un boyutları yeniden değiştirilebiliyor.
Bu şekilde Mozilla Firefox pencerenizin boyutlarının değiştirilmesine izin vermeyebilirsiniz. Bunun için küçük bir seçenek mevcut.

Mozilla Firefox pencerenizin boyutlarının hiç bir şekilde değiştirilememesi için,

Araçlar -> Seçenekler -> İçerik menüsünde “JavaScript’i etkinleştir” yazısının yanındaki Gelişmiş düğmesine tıklayın.




Bu penceredeki izin seçeneklerinden “Mevcut pencereyi taşımasına veya boyutunu değiştirmesine” yazısının yanındaki işareti kaldırın.




Böylece bazı web siteler, Mozilla Firefox pencerelerinizin boyutlarını artık değiştiremeyecek.

:::::::::::::::::::::::::::::::::


Mozilla Firefox’ta RAM ayarı


Mozilla Firefox’un diğer tarayıcılara göre daha fazla RAM harcadığı bilinen bir şey. Hatta 10-15 tab açık olduğu zaman harcanan RAM 200-250 MB civarına çıkabilmekte.

Mozilla Firefox’ta config komutunu kullanarak küçük bir RAM düzeltme ayarı var. Bu küçük ayarı yaptığınız zaman, Mozilla Firefox’un harcadığı RAM miktarının düşeceğini göreceksiniz. Bu nedenle, bu ayarı yapmadan önceki harcanan RAM miktarıyla, ayardan sonraki RAM miktarını karşılaştırmak için, Görev Yöneticisi’nde Mozilla Firefox’unuzun harcadığı RAM miktarını kontrol edin.

Ayarı yapmak için öncelikle adres çubuğuna about:config yazın. 4 sütundan oluşan uzun bir liste göreceksiniz. Bu sayfanın herhangi bir yerine farenizle sağ tıklayın.

Yeni - Boolean seçeneklerine tıklayın. Yeni bir pencere açılacak. Buradaki forma config.trim_on_minimize yazın tamam




ve çıkacak seçenekğe true ve tamama basın.



İşlem tamam! Artık Mozilla Firefox’unuz, özellikle çok fazla tab kullandığınız zamanlarda daha az ram harcayacak.


:::::::::::::::::::::::::::::::::


Mozilla Firefox komutları

Mozilla Firefox’ın kendine has bazı komutları var. Bu komutlarla, Mozilla Firefox’unuza ait bazı bilgileri öğrenebilirsiniz. Bu komutlar, Mozilla Firefox’unuzun adres çubuğuna yazarak çalışır.

about: : Mozilla Firefox’un hakkında bölümüdür. Burada, Mozilla Firefox’unuzun şu anki versiyonu ve sürüm bilgileri bulunur.

about:config : Mozilla Firefox’un config ayarlarının bulunduğu ve değiştirilebildiği yerdir.

about:cache : Mozilla Firefox’unuzun hafıza ve disk ön belleğine ait bilgiler yer alır.

about: plugins : Mozilla Firefox’unuzda kurulu olan pluginleri listeler ve bunlara ait bilgiler verir.

about:credits : Mozilla Firefox’un yapımına katkıda bulunan yüzlerce kişinin isimlerini listeler.

1 yorum:

OkanGodfa dedi ki...

kardesım cok tesekkurler ıse yaradı emegıne saglık:D